Sluiten
Menu

Gitaar

Gitaar akoestisch

Bij een akoestische gitaar breng je de snaar in trilling met je vingers of een plectrum. De klankkast van de akoestische gitaar zorgt voor de versterking van het geluid. De klassieke of Spaanse gitaar is nog steeds een van de meest bespeelde instrumenten en het instrument is geschikt voor veel muziekstijlen zoals volks- en kinderliedjes, klassiek, Spaanse muziek, latin, blues, pop, rock en country. Jonge kinderen kunnen het beste kiezen voor een ¾ model of Tertsgitaar. Deze zijn wat kleiner dan een standaard model en daardoor makkelijker te hanteren.

Gitaar elektrisch

De elektrische gitaar heeft een smallere hals dan de akoestische gitaar. Ze is ook lichter te bespelen omdat de snaren dichter bij de hals liggen. De elektrische gitaar wordt bespeeld met een plectrum of met je vingers. Bij de elektrische gitaar wordt de klank niet versterkt door de klankkast, zoals bij een akoestische gitaar, maar door een versterker. Vele gitaristen leren spelen, door op het gehoor liedjes na te spelen. Bij de notatie van de liedjes wordt veel gebruik gemaakt van zogenaamde Tabs. Met deze manier van noteren kun je precies zien in welk vakje op de hals je een vinger moet plaatsen.

Basgitaar

Een basgitaar heeft meestal vier snaren. De snaren zijn hetzelfde gestemd als de vier dikste snaren van de gewone gitaar. Naast de 4-snarige basgitaar, komen er ook steeds meer 5- en 6-snarige basgitaren. Deze hebben een lage B, en soms zelfs een hoge C snaar. De basgitaar bestaat pas sinds de jaren ‘50 en wordt met name gebruikt in de pop- en jazzmuziek. Naast begeleiding wordt de basgitaar ook gebruikt voor solo’s en melodieën in de muziek.

Tarieven lesgelden – Opus3

Je wilt een proefles?

Vraag je GRATIS proefles aan door op de onderstaande knop te klikken.

Vraag hier je proefles aan


Docenten:

Patrick Schaafstal
Theun Stienstra
Ytzen Peterson