Komend seizoen kunnen de kinderen weer op ontdekkingstocht gaan met het aanbod van Opus 3. Ontdek je smaak, ontdek je passie, ontdek wat je goed kunt en misschien minder goed kunt, ontdek nieuwe inspiratie en ontdek een nieuw stukje wereld! Ga op ontdekkingstocht in de wereld van kunst, cultuur en erfgoed m.b.v. het aanbod van Opus 3! Voor de lessen maken we onderscheid tussen de onderbouw (groep 1 t/m 4) en de bovenbouw (groep 5 t/m 8). Kies als school je eigen route die je wilt dat jouw leerlingen volgen en ga mee op ontdekkingstocht!
Heb je een vraag? Klik hier en neem contact met ons op.
Maak als school een keuze uit welk werelddeel je aan wilt bieden: muziek, dans, theater of beeldend. Ga gedurende het jaar op expeditie in één van de werelddelen en leer alle ins-en-outs van deze wereld kennen.
*Minimaal 12 lessen per jaar per groep
*Voor de onderbouw kun je ook kiezen voor de combilessen waarin verschillende disciplines naar voren komen
Ga gedurende het jaar op wereldreis in verschillende werelddelen en ontdek verschillende kunstdisciplines. Voor de wereldreis zijn er verschillende opties om uit te kiezen.
Verrijk je expeditie of wereldreis met het toewerken naar een voorstelling! Of voeg losse projecten of activiteit toe aan je reis. Kijk op de volgende pagina’s.
Muziek is overal om ons heen! Tijdens de lessen gaan de kinderen zelf aan de slag met muziek. Hoe zit het met luid & zacht, lang & kort, snel & langzaam en hoog & laag? Wat voor verschillende instrumenten heb je allemaal en wat voor verschillende geluiden kun je daarmee maken? Maar ook wat voor geluiden kun je maken met voorwerpen uit de ruimte of met je eigen lijf
In de onderbouw staat het spelenderwijs verkennen van muziek centraal. Aan de hand van een verhaal of thema gaan de kinderen zingen, bewegen op muziek, luisteren naar muziek, spelen op instrumenten, componeren, improviseren en bezig met verschillende vormen van notatie.
Focus: muziekinstrumenten
De kinderen maken kennis met verschillende instrumenten (toetsinstrumenten, slaginstrumenten, blaasinstrumenten en snaarinstrumenten). Hierop leren ze de basisbeginselen, spelen ze samen en studeren ze nummers in. Het optreden en het zijn van publiek mag natuurlijk niet ontbreken!
Focus: muziek in de breedte
De kinderen gaan de muzikale vaardigheden uit de onderbouw verdiepen. Ze oefenen het zingen in canon, componeren eigen ritmes en melodieën. Ze luisteren en leren over verschillende stijlen van muziek. Ze bedenken verhalen bij de muziek, spelen op boomwhackers en slagwerkinstrumenten. Optreden mag natuurlijk ook hierbij niet ontbreken!
Welkom in de wereld van het ”doen alsof” waarin verbeelding centraal staat. Kinderen doen alsof ze iemand anders zijn Iwie, wat). Ze doen alsof ze op een andere plaats zijn (waar). Ze spelen wanneer allerlei gebeurtenissen plaatsvinden en waarom. Dit alles doen ze m.b.v. hun lichaam, mimiek en stem.
Spelenderwijs leren de kinderen experimenteren met de uitingsmogelijkheden van je lijf, mimiek en stem. Vanuit een verhaal of thema wordt de fantasie van de kinderen geprikkeld. Samen met de docent gaan de kinderen op avontuur waarbij de kinderen meespelen en nadoen.
In de bovenbouw gaan de kinderen zelf creëren en presenteren. Elkaar feedback geven en kritisch naar jezelf kijken hoort hier ook bij. De vaardigheden uit de onderbouw krijgen een verdiepingsslag en het bedenken/ uitvoeren van scripts en rollenspellen wordt toegevoegd. Jezelf laten zien wordt in deze leeftijd steeds spannender. Respect, onderling vertrouwen, samenwerking en zelfvertrouwen zijn daarom belangrijke onderdelen waaraan gewerkt wordt.
Tijdens de lessen staat beleving voorop! Vanuit hun eigen fantasie en bewegingsmogelijkheden worden de kinderen uitgedaagd om tot dans te komen. Verwacht bij deze lessen geen vaste choreografieën, maar juist de eigen expressie staat centraal.
In de onderbouw staat het spelenderwijs verkennen van je eigen lichaam en de ruimte centraal. Wat kan je lichaam allemaal? Wat gebeurt er als je een beweging snel uitvoert of juist langzaam? Hoe ziet een beweging met veel of juist weinig kracht eruit? Wat gebeurt er als je de beweging vergroot of verkleint? Experimenteren op muziek staat centraal. De lessen worden verpakt in een thema waarbij alle bewegingen gekoppeld worden aan de woordenschat.
Om tot beweging te kunnen komen is ruimte nodig tijdens de lessen. Voor deze lessen is daarom een speellokaal nodig.
De kennis en vaardigheden van de onderbouw worden verder uitgediept en de kinderen leren d.m.v. tijd, kracht en ruimte zelfbedachte bewegingen om te zetten in dansbewegingen. Vanuit daar wordt ook de koppeling gemaakt naar het tellen op muziek en zo bedenken kinderen in kleine groepjes hun eigen choreografieën. Het presenteren aan elkaar en reflecteren op het proces maakt hier een groot onderdeel van uit. Werken aan het krijgen van lef en durf om iets te presenteren en aan hoe je jezelf presenteert komt aan bod.
Om tot beweging te kunnen komen is ruimte nodig tijdens de lessen. Voor deze lessen is daarom een speellokaal nodig.
Stap in de wereld van de verbeelding! Kinderen worden vanuit hun eigen verbeelding uitgedaagd om op zoek te gaan naar manieren van creëren. Vanuit de verbeelding van de kinderen kijkt de docent welke technieken en vaardigheden nodig zijn om deze verbeelding te kunnen realiseren. Het creatieve proces staat hierbij voorop en de technieken zijn een middel om dit te kunnen realiseren. Verwacht bij deze lessen geen 30 dezelfde werkjes aan de muur, maar juist eigen creaties!
In de onderbouw staat het ontdekken en experimenteren centraal. De kinderen ontdekken zichzelf, hun omgeving, hun eigen motoriek en verschillende materialen. Vanuit een thema of verhaal leren de kinderen spelenderwijs hun ideeën vertalen naar eigen creaties. Om het ontdekkend leren bij kleuters de kans te geven vinden deze les plaats in kleinere groepjes zodat alle kinderen de kans krijgen om te experimenteren. Bij groep 3 en 4 kunnen de lessen met de hele groep plaatsvinden.
Voor deze lessen zijn er materialen nodig. De vakdocent stemt van te voren af met de school welke materialen er nodig zijn. Goede materialen stimuleren het creatieve proces van de kinderen.
In de bovenbouw staat het ontdekken en experimenteren centraal. De kinderen ontdekken zichzelf, hun omgeving, hun eigen motoriek en verschillende materialen. Vanuit een thema of verhaal leren de kinderen spelenderwijs hun ideeën vertalen naar eigen creaties. Om het ontdekkend leren bij kleuters de kans te geven vinden deze les plaats in kleinere groepjes zodat alle kinderen de kans krijgen om te experimenteren. Bij groep 3 en 4 kunnen de lessen met de hele groep plaatsvinden.
Voor deze lessen zijn er materialen nodig. De vakdocent stemt van te voren af met de school welke materialen er nodig zijn. Goede materialen stimuleren het creatieve proces van de kinderen.
Kun je nu niet kiezen tussen de werelden muziek, dans en theater? Speciaal voor de onderbouw bieden wij een combinatie aan van muziek, dans en theater in het lespakket. Binnen de muziek-dans-theaterles worden de 3 disciplines soepel gecombineerd. Er zit namelijk veel samenhang tussen deze disciplines en ze kunnen elkaar goed versterken! Zo kun je bijvoorbeeld emoties uitspelen, kun je emoties horen in de muziek en kun je bewegen in verschillende emoties. De lessen zijn thematisch opgezet. Aan de hand van een verhaal ontdekken de kinderen spelenderwijs de wereld van muziek, dans en theaeter. Bij de kleuters ligt het op samen ervaren en samen doen. Bij groep 3 & 4 gaan de kinderen ook zelf in groepjes aan de slag met het bedenken van korte muziekstukjes, het uitspelen van een scene of het bedenken van een dans.