Sluiten
Menu

Cultuurdagen: rondje cultuur

De cultuurdagen zijn inmiddels een begrip in Noardeast Fryslân. Leerlingen van groep 5/6 komen elk jaar bij Opus3 genieten van verschillende workshops op het gebied van beeldend, dans, theater en muziek. We laten kinderen graag in contact komen met zoveel mogelijk disciplines waarin kinderen zich kunnen uiten. De laatste jaren hebben we daarom ons aanbod op de meeste scholen ook uitgebreid met dans, theater en beeldend. Nu de meeste scholen dit in hun basisaanbod hebben opgenomen willen we de cultuurdagen een andere invulling geven, een invulling die het huidige aanbod aanvult en andere kanten van cultuureducatie belicht.

Cultuur is alles om ons heen. Cultuur is de manier waarop we onze omgeving ervaren, ontdekken en duiden. Waar wonen we eigenlijk? Verbinding met je omgeving en echte aandacht hebben voor die omgeving zorgt ervoor dat je je thuis voelt en zorg draagt voor die omgeving. We vinden het belangrijk dat kinderen in onze regio hun omgeving leren kennen, weten waar ze vandaan komen, trots kunnen zijn op hun herkomst en op die manier zorg leren dragen voor hun eigen cultuur en omgeving. Middels kunst nemen we met ‘Rondje Cultuur’ een kijkje in ons eigen Fryske wereld. We vergroten daarmee het cultureel bewustzijn en we werken aan burgerschap. Kunst vormt hierbij een middel voor kinderen om zichzelf te uiten en ook om verdieping aan te brengen in het leren over de omgeving.

Aanbod
We hebben 3 locaties in Noardeast Fryslân gekozen, locaties die iets vertellen over de omgeving. Op elke locatie wordt een ander stukje Fryslân belicht. Op elke locatie worden 3 workshops aangeboden. Kinderen onderzoeken dan in een ochtend die omgeving, maken kennis met dat stukje wereld en verwerken hun indrukken door te maken. Door elk jaar een andere locatie te kiezen leren ze hun omgeving steeds beter kennen.  

Programma ‘Het Grote Kleine Dokkum 

In dit programma staat de stad Dokkum centraal. In drie workshops leren leerlingen Dokkum kennen, leren ze over het leven in Dokkum in vroegere jaren, speuren ze naar sporen uit het verleden, luisteren ze naar verhalen en kijken ze naar kunst om vervolgens zelf te maken en te spelen. Zoals jullie van de cultuurdagen van Opus3 gewend zijn gaan de leerlingen volop creatief aan de slag met dit thema. Van Bonifatius tot IJsfontein, een cultuurochtend vol verwondering!

Kosten 4,00/ll
Ga naar het opgave formulier

Programma ‘Ode aan het water’ 

In dit programma staat het Fiskershuske en het Wad centraal. In drie workshops ervaren leerlingen de schoonheid van de wadden, het belang van de wadden en de zee voor deze omgeving en de verhalen van deze bijzondere plek die op de werelderfgoedlijst staat. We brengen een ode aan het water die onze vriend en vijand kan zijn. Zoals jullie van de cultuurdagen van Opus3 gewend zijn gaan de leerlingen ook in dit programma volop creatief aan de slag met dit thema!

Kosten 4,00/ll
Ga naar het opgave formulier

Programma ‘Fryslân, land van terpen en dijken’ 

In dit programma staat de terp van Hegebeintum centraal. In drie workshops verwonderen leerlingen zich over het ontstaan van het landschap in Noardeast Fryslân, het omgaan met het water en de vindingrijkheid van de vroege bewoners. Archeologie speelt een grote rol en mysterieuze vondsten vertellen spannende verhalen. Zoals jullie van de cultuurdagen van Opus3 gewend zijn gaan de leerlingen volop creatief aan de slag met dit thema!

Kosten 4,00/ll
Ga naar het opgave formulier

Opgeven voor de cultuurdagen