Sluiten
Menu

“De Kracht van Muziek”

 Vrouwenkoor Voxxtrot en instrumentaal ensemble Camerata Dockum slaan hun handen ineen en brengen samen het programma “De kracht van Muziek”.

De kracht van muziek is dat het mensen tot elkaar brengt en steun kan bieden in moeilijke tijden. In tijden van onderdrukking is veel muziek ontstaan en uitgevoerd. Muziek waarin verzet te horen is, maar ook verzoening.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in een Japans vrouwenkamp instrumentale muziek gezongen door de gevangenen. Er was geen bladmuziek aanwezig. Twee van de vrouwen, Nora Chambers en Margareth Dryburgh schreven de muziek uit hun hoofd op en bewerkten het voor “stemmenorkest”

Deze muziek klonk in het kamp na geheime voorbereiding plotseling op. Dit wonder van muziek gaf vele van de gevangenen de kracht die ze nodig hadden om te leven.

Ook in de Duitse concentratiekampen werd muziek gemaakt door de gevangenen. In december 1940 werd een orkest opgezet in Auschwitz I door SS-officieren. Daarmee was Auschwitz het eerste concentratiekamp met een eigen orkest. Gevangenen die musiceerden in dit orkest speelden elke ochtend marsmuziek bij de poort waar dwangarbeiders en nieuwe gevangenen het kamp binnenkwamen en verlieten.

Helaas is er niets veranderd. Er is nog steeds oorlog. De vluchtelingen stromen binnen.  Zinloze aanslagen worden gepleegd.

Maar: muziek zorgt ervoor dat mensen in staat zijn tot vrede, verdraagzaamheid en vergeving.

Vrijdag 26 april. Aanvang 20.00 uur

Alexanderkerk Rinsumageest

Toegang gratis, collecte bij de uitgang