koper

Wat wil je weten?

informatie koper - docenten - tips- handige links - veel gestelde vragen

Informatie:

Onder koperblaasinstrumenten vallen o.a. de volgende instrumenten: trompet, cornet, bugel, waldhoorn, trombone en bas. De instrumenten van deze groep zijn nauw aan elkaar verwant. De voor de toonvorming noodzakelijke trillingen ontstaan hier steeds door middel van de lippen van de speler. Deze vorm van toon produceren is zeer oud. Zestienhonderd jaar voor Christus werden er al aan de Oostzee zogenaamde luren (bronzen trompetten) gemaakt. De instrumentengroep kent dus een zeer lange traditie. Instrumenten uit deze groep komen dan ook in alle tijden over de gehele wereld en in allerlei muziekstijlen voor.

De instrumenten zijn o.a. te vinden in de harmonie en fanfareorkesten, in de brassband, in het symphonieorkest, in bigbands, dansorkesten, jazzbands etc. Een koperblazer vindt altijd wel ergens een plaats om samen te musiceren.

 


de trompet


de cornet


de bugel


de trombone


de waldhoorn


de bas

 

terug

Docenten:

Even voorstellen:

Hoi, ik ben Coby Helder. Sinds 1988 ben ik docente waldhoorn en klein koper aan de muziekschool Opus 3.

Mijn muzikale loopbaan is in 1967 begonnen bij Sierd de Boer, koperdocent aan de Streekmuziekschool te Dokkum. Vanaf 1973 was de heer Oldrich Milek mijn hoorndocent en met hem en de heer Wiebe Pietersma als docenten heb ik mijn conservatorium opleiding met veel plezier doorlopen en afgesloten met het diploma docerend musicus. Bij het verdedigen van mijn leerplan stond mijn motto “wat niet uit het hart komt raakt een ander hart niet” centraal. Nog steeds is dit voor mij zeer belangrijk zowel in de muziek als in het dagelijkse leven. Wat ik mijn leerlingen altijd probeer bij te brengen is de liefde voor muziek. Met al je emoties, boosheid-liefde-verdriet etc., kun je in de muziek terecht en zul je d.m.v. je instrument de ander iets kunnen vertellen. Samen muziekmaken geeft een extra dimensie, het nivo is hierbij van ondergeschikt belang maar het plezier beleven daar gaat het om. Voor getalenteerde leerlingen wil ik veel doen maar ook hier blijft voorop staan dat het musiceren vanuit je hart moet gebeuren en met veel oefenen kun je heel wat bereiken.

 


Even voorstellen:

Ik ben Piet v/d Heide,
docent koper aan Opus 3.

Ben geboren in Kootstertille,dit ligt in de Friese wouden.Woon nu in Beetgumermolen een plaatsje op de Friese klei.
Al op jonge leeftijd kwam ik in aanraking met muziek door mijn ouders die beide ook actieve muzikanten waren. Mijn muzikale loopbaan ben ik begonnen aan de streekmuziekschool De Wâldsang te Buitenpost, waar ik les kreeg op cornet en piano van o.a. Tjeerd Brouwer .Deze was voor mij een zeer gewaardeerde leermeester en stimulator. Zo kwam het dat ik op 15 jarige leeftijd bij de Wâldsang mocht spelen. Dit was toen nog een schoolorkest van de muziekschool .Van dit orkest was ik 12 jaar lid. In 1981, na mijn verplichte diensttijd en andere avonturen, ben ik begonnen aan de vakopleiding van het conservatorium te Leeuwarden . Hier ben ik afgestudeerd voor de hoofdvakken Trompet en Ha/Fa/Bra directie.
Door mijn grote interesse voor het dirigeren , heb ik deelgenomen aan verschillende cursussen , en zo kwam het dat ik in 1996 weer aan de studie ben gegaan voor het groot diploma Ha/Fa/Bra directie,nu aan het Conservatorium van Amsterdam.Voor mijn benoeming als koperdocent aan Opus 3, ben ik werkzaam geweest aan verschillende andere muziekscholen en verzorgde 10 jaar een eigen opleiding in mijn woonplaats. Naast mijn lesgeven aan Opus 3, ben ik nog dirigent van o.a. Soli Deo Gloria van Blije, Excelsior in Veenwoudsterwal en Brassensemble Classicum .
Met dit ensemble spelen we voornamelijk klassieke muziek.

 


Even voorstellen:

Mijn naam is Cor Hoekstra,
docent koper aan Opus 3

Ik ben vanaf 1976 werkzaam aan onze mooie school. Ik kom uit een zeer muzikale familie. Muziekontwikkeling was heel belangrijk in onze opvoeding. Op 9 jarige leeftijd ben ik begonnen bij onze fanfare: Euphonia in Engwierum. Op latere leeftijd kreeg ik les van S de Boer, die toen docent aan onze muziekschool was. Dit ging goed en ik wilde muziek studeren. Mijn zus was me hierin voorgegaan evenals mijn broer. Vader en moeder zagen dit helemaal niet zitten: armoede, spelen op de hoek van de straat. Bij nader inzien werd deze visie anders. Wat is er mooier dan van je hobby je beroep te maken!
Mijn opleiding heb ik gevolgd in Leeuwarden en Groningen.
Omgaan en werken met kinderen vind ik het mooiste wat er is, vooral de talenten eruit halen en werken op zijn of haar niveau. Ik doe dit met veel overtuiging en probeer leerlingen te stimuleren en vooral te behouden voor onze korpsen!
Onze Opus 3 is een prachtige school met veel leerlingen.
We werken samen als team en willen dat uitstralen.
Tevens ben ik werkzaam als dirigent. Dirigeren is ook iets bijzonders. Composities laten klinken, muzikanten stimuleren, motiveren, activeren, concerten geven, het publiek laten genieten en iets meegeven. Ik doe dit alles met veel overtuiging en hoop dit nog jaren te mogen doen en uitstralen.

 

terug

Tips:

Wees goed voor je instrument, maak het regelmatig schoon, dan laat hij jou ook niet in de steek

Wanneer je regelmatig oefent wordt het alleen maar leuker

Leuke solowerken kun je kopen bij de muziekwinkel “De Fiiftrieme” in Surhuisterveen en op de muziekschool Opus 3 kun je via je docent ook de solowerken lenen

terug

Handige links:

http://blaasmuziek.pagina.nl/
http://home.hetnet.nl/~dewaldhoorn/muziek/hoornmuziek.htm
http://www.xs4all.nl/~sgielen/nhg/
http://home.wanadoo.nl/pim.halkes/trompetmuziek.html
http://www.hafabra.be/
http://www.adressen.hafabra.nl/
http://www.muziekvaria.nl/discussie.htm

terug

Veel gestelde vragen:

Hoe oud moet je zijn om te beginnen?

Meestal is het mogelijk om vanaf ongeveer 9 jaar met een koperblaasinstrument te beginnen.
Wil je eerder beginnen? Heel soms is dat mogelijk, afhankelijk van de vraag, hoe groot je handen zijn en ….. je longen en of je gebit al gewisseld is!

Is een instrument nodig?

Wie les op een instrument gaat volgen, kan niet zonder instrument; je moet immers dagelijks oefenen! Het is dus noodzakelijk om een instrument aan te schaffen of te huren.
Vaak is het mogelijk via een plaatselijke vereniging een instrument in bruikleen te krijgen, op voorwaarde dat men lid van die vereniging wordt en zijn muzikale activiteiten in dienst van die vereniging stelt.

Moet je het instrument ook schoonmaken?

Wil een instrument goed kunnen functioneren moet hij regelmatig schoongemaakt worden. Buizen moeten worden schoongemaakt en ingevet, bijvoorbeeld met zuurvrije vaseline of speciaal buizenvet. Op de ventielen doe je een paar druppeltjes ventielolie. Wel eerst met een droge schone katoenen doek ook het vuil verwijderen. Het mondstuk moet wekelijks worden schoongemaakt met een klein borsteltje, daarna doorspoelen met warm water.
Wat de buitkant betreft; na elk gebruik moet je zeker de plaatsen schoonwrijven waar je het instrument vastpakt, dit i.v.m. zweetvlekken. Dit geldt zeker voor een gelakt instrument, deze zijn bijzonder kwetsbaar.

Oefenen?

Als je een instrument wilt leren spelen moet je, naast het bezoeken van de les, regelmatig, liefst dagelijks, oefenen. Het is belangrijk dat ouders hun kind hierbij stimuleren. Bij voorbeeld door het afspreken van een vast studeermoment op de dag.

Wat heb je verder nodig?

Een muziekstandaard is zeer wenselijk. Kosten ca. € 14,-
De bladmuziek moet ook aangeschaft worden.

 

terug